Logowanie
Strefa klientaby być na bieżąco
Każdy z naszych klientów otrzymuje stały dostęp do Strefy klienta.
To ciągle aktualizowany zbiór dokumentów.
Szkoleniabo warto poznawać
W ramach naszych usług oferujemy szkolenia dotyczące systemów jakości.
Mogą one odbywać się w siedzibie klienta bądź w formie e-learningu.
Outsourcingna prawdę warto
Zdecyduj się na zlecenie nam usługi nadzorowania systemu.
W ramach umowy zobowiązujemy się do zachowania tajemnicy.
System HACCP (w oparciu o Codex Alimentarius) - wymagania
- System HACCP (w oparciu o Codex Alimentarius) - wymagania
- Powołanie Zespołu d/s HACCP
- Stworzenie opisu produktów
- Określenie przeznaczenia konsumenckiego
- Utworzenie schematu technologicznego
- Weryfikacja schematu technologicznego na linii
- Identyfikacja i analiza zagrożeń - Zasada 1
- Określenie krytycznych punktów kontroli CCP - Zasada 2
- Ustalenie granic krytycznych dla każdego zidentyfikowanego CCP - Zasada 3
- Ustalenie sposobu monitorowania CCP - Zasada 4
- Ustalenie działań korygujących - Zasada 5
- Opracowanie procedur weryfikacji - Zasada 6
- Opracowanie pełnej dokumentacji - Zasada 7
- Wszystkie strony
12. OPRACOWANIE PEŁNEJ DOKUMENTACJI - ZASADA 7
Struktura dokumentacji
Dokumentację HACCP można ogólnie podzielić na dokumentację podstawową i uzupełniającą:
-
Podstawowa:
- Księga HACCP
- Plan HACCP
- Procedury systemowe
- Kodeks GMP
- Zapisy
-
Uzupełniająca:
- Dokumentacja techniczno-technologiczna
- Księga mycia i dezynfekcji
- Księga deratyzacji i dezynsekcji
- Księga specyfikacji i atestów
- Instrukcje stanowiskowe (robocze)
- Zapisy
Trudności we wdrażaniu systemu:
- Brak zrozumienia lub niechęć do zmian
- Brak czasu i środków
- Niewłaściwe szkolenie personelu
- Brak zaangażowania
Bariera rozwoju po wdrożeniu systemu:
- "Przekonanie, że raz stworzony system jest dobry"
Chcesz przeczytać wymagania zajrzyj na: http://www.who.int/foodsafety/codex/en
- «« poprz.
- nast.